Speakers

⟵ LATIN FOOD 2022

Plenary Speakers Confirmed To-Date

Dra. Janet Gutiérrez - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Dr. Janet Gutiérrez

Tecnológico de Monterrey, México.

Mexican foods: No more waste but revalorization of diversity and transformation of traditional processing to promote healthier diets.

Dr. Sueli Rodrigues - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Dr. Sueli Rodrigues

Federal University of Ceará, Brazil.

The role of emerging technologies in food processing beyond microbial inactivation.

Ph.D. António Vicente - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Dr. António Vicente

University of Minho, Portugal.

The future of food: foods for the future

Ph.D. Aurelio López - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Dr. Aurelio López

Universidad de las Américas Puebla, México.

Potential as antimicrobial and antifungal agents of cell-free supernatants of lactic acid bacteria

Dr. Olga Martín - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Dr. Olga Martín

University of Lleida, Spain.

Nanostructured systems for designing safer and healthier foods.

Dr. Cristina Rosell - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Dr. Cristina Rosell

University of Manitoba, Canada.

Developing cereals and grains based foods to meet current trends of sustainability, nutrition and health


Key-notes Speakers Confirmed To-Date

Dr. Sergio Serna. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Sergio Serna

Tecnológico de Monterrey, México.

Development of vegetal proteins with functionality

Dr. Héctor Ruiz. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Héctor Ruiz

Universidad Autónoma de Coahuila, México.

Sustainable process design in the integration of agroindustrial, micro and macroalgae biomass under biorefinery concept

Dr. Efigenia Montalvo. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Efigenia Montalvo

Instituto Tecnológico de Tepic, México.

Annonaceae acetogenins: secondary metabolites with high biological activity

Dr. Luis Bello. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Luis Bello

Instituto Politécnico Nacional, México.

Functional Foods Development with reduced carbohydrate digestibility

Dr. Nuria Rocha. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Nuria Rocha

TecNM/ I.T. Durango, México.

The consumer in the food product development

Dr. Diego Luna. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Diego Luna

Tecnológico de Monterrey, México.

Natural pigments in foods: more than meets the eye

Dr. Perla Osorio. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Perla Osorio

Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, México.

Resistant starch: a functional food ingredient

Dr. Raúl Avila. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Raúl Avila

Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, México.

Application of naturally antimicrobials in food: Challenges and perspectives

Dr. María Sosa. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. María Sosa

Universidad de Guanajuato, México.

Radiofrequency as an emerging thermal technology for food processing

 

Dr. Rubén González. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Rubén González

TecNM/ I.T. Durango, México.

Emerging technologies toward the valorization of natural products and agro-food residues

Dr. Liliana Alamilla. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Liliana Alamilla

Escuela Nacional de Ciencia Biológicas IPN, México.

Some experiences of encapsulation by spray drying

Dr. Aarón González. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Aarón González

Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. (CIAD), México.

Beyond the food safety paradigm: the case of artisanal cheeses


AMECA Panel Discussion

Feeding the Future: The Globe Impact Over the Future of Food

Dr. Jorge Welti. Panel Discussion - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Jorge Welti

Tecnológico de Monterrey, México.

Dr. Sonia Sayago. Panel Discussion - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Prof. Sonia Sayago

TecNM/ I.T. Tepic, México.

Dr. Cristobal Noé Aguilar González / UAdeC - AMECA, AC

Prof. Cristobal Aguilar

Universidad Autónoma de Coahuila, México.

Dra. Guadalupe Virginia Nevares Moorillón / UACH - AMECA, AC

Prof. Virginia Nevárez

Universidad Autónoma de Chihuahua, México.

Dr. Nicolás Óscar Soto Cruz / UANL - AMECA, AC

Prof. Oscar Soto

TecNM/ I.T. Durango, México.


Simposio. Construyendo sociedades del conocimiento: ¿por qué comunicar ciencia?

Construyendo Sociedades del Conocimiento. Simposio Divulgación de la Ciencia - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Hablemos Claro - Latin Food 2022 - AMECA, AC
Dra. Elaine Reynoso. Simposio Divulgación de la Ciencia - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Dra. Elaine Reynoso

“La comunicación pública de la ciencia ante los retos del siglo XXI”

Dirección General de Divulgación de la Ciencia. UNAM.

Dr. Enrique Galindo. Simposio Divulgación de la Ciencia - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Dr. Enrique Galindo

“La Biotecnología, entre la opinión y la evidencia”

Instituto de Biotecnología, UNAM.

Mtra. Aleida Rueda. Simposio Divulgación de la Ciencia - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Mtra. Aleida Rueda

“Periodismo de ciencia frente a la desnutrición informativa”

Red mexicana de Periodistas de Ciencia. UNAM.

Mtro. Martín Bonfil. Simposio Divulgación de la Ciencia - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC

Mtro. Martín Bonfil

“La quimiofobia, una carencia de cultura científica”

Dirección General de Divulgación de la Ciencia. UNAM.


Simposio. Bioeconomía circular en sistemas alimentarios sostenibles: cero desperdicios y hambre cero.

Antonia Andúgar 

“Pérdida y Desperdicio de Alimentos: Una Visión Tri-Nacional” 

Comisión para la Cooperación Ambiental, CCA. Canadá-USA-México

Lizbeth Cruz 

“Perspectiva Nacional en PDA” 

SEMARNAT

Cristina Cortinas 

“Bio-Economía Circular en Sistemas Agroalimentarios” 

Fundación Cristina Cortinas 

Pamela Orta 

“Hambre Cero/ Estrategias Concienciación”

Banco de alimentos de México 

Dr. Aarón González. Keynote - Speaker Latin Food 2022, Puebla, México - AMECA, AC
Aaron González 

“Crónicas del Desperdicio” 

CIAD-Hillo 

Gustavo Pérez 

¿Por Qué y Cómo Cuantificar la PDA? 

Restaurantes TOKS 

Marcela Villegas 

¿Por Qué y Cómo Cuantificar la PDA? 

Central de Abasto de la CDMX  

Juliana Morales 
Lydia Meade
Armando Yañez
Simposio. Bioeconomía Circular en Sistemas Alimentarios Sostenibles - AMECA, AC