—
Speakers
⟵ LATIN FOOD 2022
Plenary Speakers Confirmed To-Date
Prof. Dr. Janet Gutiérrez
Tecnológico de Monterrey, México.
Mexican foods: No more waste but revalorization of diversity and transformation of traditional processing to promote healthier diets.
Prof. Dr. Sueli Rodrigues
Federal University of Ceará, Brazil.
The role of emerging technologies in food processing beyond microbial inactivation.
Prof. Dr. António Vicente
University of Minho, Portugal.
The future of food: foods for the future
Prof. Dr. Aurelio López
Universidad de las Américas Puebla, México.
Potential as antimicrobial and antifungal agents of cell-free supernatants of lactic acid bacteria
Prof. Dr. Olga Martín
University of Lleida, Spain.
Nanostructured systems for designing safer and healthier foods.
Prof. Dr. Cristina Rosell
University of Manitoba, Canada.
Developing cereals and grains based foods to meet current trends of sustainability, nutrition and health
Key-notes Speakers Confirmed To-Date
Prof. Sergio Serna
Tecnológico de Monterrey, México.
Development of vegetal proteins with functionality
Prof. Héctor Ruiz
Universidad Autónoma de Coahuila, México.
Sustainable process design in the integration of agroindustrial, micro and macroalgae biomass under biorefinery concept
Prof. Efigenia Montalvo
Instituto Tecnológico de Tepic, México.
Annonaceae acetogenins: secondary metabolites with high biological activity
Prof. Luis Bello
Instituto Politécnico Nacional, México.
Functional Foods Development with reduced carbohydrate digestibility
Prof. Nuria Rocha
TecNM/ I.T. Durango, México.
The consumer in the food product development
Prof. Diego Luna
Tecnológico de Monterrey, México.
Natural pigments in foods: more than meets the eye
Prof. Perla Osorio
Centro de Desarrollo de Productos Bióticos, México.
Resistant starch: a functional food ingredient
Prof. Raúl Avila
Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, México.
Application of naturally antimicrobials in food: Challenges and perspectives
Prof. María Sosa
Universidad de Guanajuato, México.
Radiofrequency as an emerging thermal technology for food processing
Prof. Rubén González
TecNM/ I.T. Durango, México.
Emerging technologies toward the valorization of natural products and agro-food residues
Prof. Liliana Alamilla
Escuela Nacional de Ciencia Biológicas IPN, México.
Some experiences of encapsulation by spray drying
Prof. Aarón González
Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. (CIAD), México.
Beyond the food safety paradigm: the case of artisanal cheeses
AMECA Panel Discussion
Feeding the Future: The Globe Impact Over the Future of Food
Prof. Jorge Welti
Tecnológico de Monterrey, México.
Prof. Sonia Sayago
TecNM/ I.T. Tepic, México.
Prof. Cristobal Aguilar
Universidad Autónoma de Coahuila, México.
Prof. Virginia Nevárez
Universidad Autónoma de Chihuahua, México.
Prof. Oscar Soto
TecNM/ I.T. Durango, México.
Simposio. Construyendo sociedades del conocimiento: ¿por qué comunicar ciencia?
Dra. Elaine Reynoso
“La comunicación pública de la ciencia ante los retos del siglo XXI”
Dirección General de Divulgación de la Ciencia. UNAM.
Dr. Enrique Galindo
“La Biotecnología, entre la opinión y la evidencia”
Instituto de Biotecnología, UNAM.
Mtra. Aleida Rueda
“Periodismo de ciencia frente a la desnutrición informativa”
Red mexicana de Periodistas de Ciencia. UNAM.
Mtro. Martín Bonfil
“La quimiofobia, una carencia de cultura científica”
Dirección General de Divulgación de la Ciencia. UNAM.
Simposio. Bioeconomía circular en sistemas alimentarios sostenibles: cero desperdicios y hambre cero.
Antonia Andúgar
“Pérdida y Desperdicio de Alimentos: Una Visión Tri-Nacional”
Comisión para la Cooperación Ambiental, CCA. Canadá-USA-México
Lizbeth Cruz
“Perspectiva Nacional en PDA”
SEMARNAT
Cristina Cortinas
“Bio-Economía Circular en Sistemas Agroalimentarios”
Fundación Cristina Cortinas
Pamela Orta
“Hambre Cero/ Estrategias Concienciación”
Banco de alimentos de México
Aaron González
“Crónicas del Desperdicio”
CIAD-Hillo
Gustavo Pérez
¿Por Qué y Cómo Cuantificar la PDA?
Restaurantes TOKS
Marcela Villegas
¿Por Qué y Cómo Cuantificar la PDA?
Central de Abasto de la CDMX
Juliana Morales
Lydia Meade
Armando Yañez